joi, 23 aprilie 2009

A scrie

Omul fiind o fiinta sociala s-a folosit de limbaj pentru a evolua si dupa parerea mea, a evoluat in urma comunicarii, datorita transmiterii informatiei.

Punand intr-un capat mesajul oral, apoi succesiv picturile rupestre, hieroglifele si scrierea cuneiforma, tablitele de lut, papirusul, hartia inventata de chinezi, tiparul lui guttenberg,porumbelul-calator, codul morse, undele radio, semnalul prin cablu, telefonul fix si mobil,si in alt capat internetul si satelitii, eu as alege ca fiind cel mai nobil si mai natural,cel mai 'uman' mijloc de comunicare, scrisul. Pe hartie, cu mana, caligrafic.

Cred ca sunt un romantic si poate de asta l-am ales, insa scrisul de mana nu poate fi egalat de nimic.

A scrie pe hartie e similar cu a face dragoste, ca sa iti iasa ceva scris [respectiv o partida] prin definitie ai nevoie de creion si foaie, respectiv doua parti participante. Ceea ce le face deosebite sunt elementele din spatele lor. Pentru creion si foaie, calitatea hartiei, creionului, cat de ascutit este, ce mina are, cat de caligrafic poate scrie autorul. Pentru dragoste, pasiunea, increderea, dorinta si altele ce nu le stiu.

A scrie este asemenea mancatului, pentru ca iti mananci gandurile odata ce asterni cuvinte. Involuntar. Daca scrii ceva frumos se numeste ospat,pentru tine si pentru lector, daca scrii ceva ce nu vrei, are gust de perfuzie cu glucoza. Eventual daca si plangi o poti numi 'asezonata'.

A scrie inseamna 'a crea'. Eu de exemplu am intentionat sa iasa pasarea paradisului, si cred ca iese puiul de cioara, golas si urat.Dar unii vad ceva, altii vad altceva.

Cand cineva citeste ce ai scris, trebuie ca el sa soarba cuvintele cum un insetat din desert bea apa. Fara sa se uite prea mult si fara sa se gandeasca, acele cuvinte trebuie sa-i ajunga la inima. Un mesaj bine scris trece si ajunge repede unde trebuie,si isi atinge scopul,precum ambulanta prin intersectie. Celelalte masini raman la semafor.

Hartia scrisa are un parfum aparte. Mai ales daca a scris pe ea cineva drag. Ii poti vedea scrisul tremurat intr-un paragraf, si daca il citesti ca pe seismograf, il citesti pe el la momentul scrierii, fara a citi literele.

O hartie sau o vorba poate invinge o armata, daca e scrisa cum trebuie si trimisa unde trebuie. Stim de la Thermopile si din alte cazuri, mii de cazuri unde o scrisoare a salvat milioane de vieti si decrete care au dus la moarte alte milioane.

Scrisul este o arma, este a patra putere in stat.
Scrisul este unealta stiintei.Stiinta e binecuvantarea omului.

Scrisul era in antichitate un privilegiu, scribii avand un rang inalt in societate.
Adica scrisul este sacru.

De aceea imi este scrisul atat de drag si imi pare periculos, si de aceea nu scriu prea des. Nu vreau sa fiu profan, nu vreau sa fiu obsedat, nu vreau sa abuzez, nu vreau sa creez pe banda rulanta. Vreau ca scrisul meu sa fie natural.

3 comentarii:

FLORIN spunea...

frumos spus. asta imi aminteste ca scriu foarte rar de mana.

Stoicescu A. spunea...

Asa este, scrisul de mana are o valoare aparte, insa eu scriu nu deosebit de urat, ci aproape incomprensibil.... deci la mine scrisul de mana e doar un calvar pt cei e trebuie sa-l citeasca, de aceea folosesc imprimanta foarte mult

Anonim spunea...

Dar totuşi, cea mai importantă parte participantă e mâna caligrafului :)