miercuri, 9 iulie 2008

Nettiquette

In paralel cu evolutia si diversificarea mijloacelor de comunicare si comunicatie, in viata omului a aparut si nevoia de a estetiza si de a cere un cod de comportament adecvat mijlocului folosit, intrucat cu totii vrem sa fim cel putin agreabili si distinsi intr-un fel, iar comunicarea este foarte importanta. Cu totii stim ca trebuie sa ne privim interlocutorul in ochi, pentru a-i acorda atentia cuvenita, a recepta corect mesajul si a elimina orice bariera, orice suspiciune. De aceea mama obisnuia sa ne intrebe, cand eram mici 'Uita-te in ochii mei cand vorbesc cu tine, e adevarat ca...?'.

Venind vorba de o discutie fata-in-fata, naturala, este important sa avem grija si de igiena zonei gurii; Stim cat de respingatoare este o respiratie...ca de canalizare.
La fel stim ca nu e politicos sa suni pe cineva la o ora tarzie sau foarte matinala, dar oare ne-am insusit corect eticheta comportamentului pe internet, netiquette?

De ce am ales aceasta tema, pentru postare pe blog? Desi mi-as dori sa schimb lumea din temelii, sa reinversez scara valorilor societatii consumeriste actuale, pot spune ca ma multumesc si cu puterea cuvantului scris.Asadar renunt la aspiratiile mele tipic adolescentine si ma axez pe comunicare, pe cuvant, pe litera. Cu alte cuvinte, sunt convins ca exista un filtru special pe internet, care nu permite mediocritatilor sa ajunga pe bloguri, asadar stimabilule Lector, nu iti cer nimic.Pentru ca esti Lector si deci un om cultivat, daca vei gasi ceva folositor vei aplica, si daca ceva te va nemultumi, vei spune. La fel cum esti liber sa nu spui nimic.

Sunt foarte multe lucruri care ar trebui mentionate aici, voi incerca sa nu le insir masinal, ci sa le dezbat intr-o oarecare ordine. Cred ca si ordinea e relativa, daca totul e relativ,iar exemplele prezentate sunt la fel de relative, ele schimbandu-si statutul in functie de destinatar, de timp si de alti factori. Asadar sa-mi fie scuzata lipsa de fluenta in prezentarea ideilor, va cer...
Cand adaugati pe cineva in lista ar fi bine sa va prezentati, de unde aveti ID si in ce scop l-ati adaugat. Unii oameni dau ignore celor necunoscuti, iar cei binevoitori ar purta un dialog inainte de-a face-o.

Ma deranjaza mult lipsa de originalitate , de exemplu cand intru pe mess primesc cate un instant message de genul: 'sal' urmat de arhi-cunoscutul 'ce faci?'. Rareori raspund la fel,in acelasi stil repezit 'sal, bine, u?' ca sa demonstrez cat de monoton, fals si inutil poate fi un astfel de dialog. Personal prefer intrebarea folosita in anumite limbi orientale 'cum te simti?' in loc de 'ce faci?', asadar raspund cu 'sunt bine, multumesc, uite am facut asta si aia, tu ?'
Unii nici nu se sinchisesc sa scrie cuvantul intreg, se rezuma precum arabii la cateva litere, cele mai evidente 'sal, cf?'...

Recunosc ca si eu folosesc prescurtari, insa nu prea multe intr-un enunt si nu unde simt ca nu isi au locul. Totusi, salutul deschide conversatia si poate stabili tonul unei discutii, asadar fiti atenti cum salutati si incercati sa fiti originali. De multe ori nu zic simplu 'salutari', ci mai aduc si cate o remarca 'imi place statusul tau' sau 'aseara ai iesit cam devreme, s-a intamplat ceva?' Astfel iti poti da seama daca vrea si poate sa vorbeasca cu tine, iar tu nu cazi in situatii penibile, pastrandu-ti totodata eleganta virtuala.

Sunetele si diversele efecte sonore gen buzz nu sunt menite a atrage atentia in mod repetat. Se prea poate ca interlocutorul sa fie angajat in discutii cu mai multe persoane, asadar viteza de raspuns sa scada proportional.Cel care stie ca nu poate tine pasul cu toti isi va stabili prioritatile si isi va cere scuze de la cei refuzati, fara a-i jigni sau ignora.

Imi displac cei care abuzeaza de mass-messaging, si mai ales cele de genul 'merg sa-mi plimb cainele'.Nu vad de ce trebuie sa stie toata lista sau un anumit grup ce faci tu in acel moment...
Cand trebuie sa subliniezi o idee, NU FOLOSI CAPITAL LETTERS, pentru ca echivaleaza cu a tipa. In schimb, poti evidentia cu bold, italics, subliniere sau **asteriscuri**, in functie de context si de destinatar.

Ai grija ce si cat vrei sa afli de la celalalt, sa nu fii indiscret, desi dorinta si tentatia de a cunoaste este foarte mare.

Ideile formulate corect, concis, cursiv si citet te scutesc de neintelegeri, care sunt dupa mine cauza conflictelor, atat la nivel inter-personal cat si interstatal.Asadar cauta sa te faci inteles, intr-un mod placut si distins.

Cand postezi pe un forum, combati anumite idei si nu persoane. Cineva spunea ca oamenii ilustri discuta idei, oamenii normali discuta evenimente si oamenii llimitati ii discuta pe cei din categoriile 1 si 2. Cred ca avea dreptate.

Un limbaj colorat in multe englezisme,de exemplu, cred ca ar trebui evidat. E adevarat ca nu exista unii termeni corespondenti in romana sau o idee devine mai clara, dar nu vad rostul unui text cu jumatati de fraze in limbi diferite...sincer suna aiurea.

Asadar, indiferent unde te afli, in spatiul virtual sau real, trebuie sa fii atent la comportament, la etica si mai nou...la neticheta :D

2 comentarii:

Anonim spunea...

Din punctul meu de vedere are dreptate 100%! Ar fii mult mai ok o conversatie pe messenger .. .ceva mai diversa nu doar
"x:cf?
y:bn"
Inteleg ca nu e timp... dar macar de 'socializat' sa o facem cum trebuie, cu toate ca messengerul asta imi pare total impersonal, lipsit de...de multe. Hai sa incercam sa aplicam cateva din chestiile care le spune kiddo si poate, poate.. .devine ceva mai personal.

Rasvan Calin spunea...

Daca ai o problema in a-ti privi interlocutorul in ochi, nu mai ai nicio drama. Messengerul a rezolvat acest aspect, care mai inainte nu avea decat o solutie: scrierea, in urma a nenumarate incercari, a unei penibile scrisori.